cranberry

Alles over de cranberry

De cranberry is een bes, komt uit de familie van de heideplanten en is zeer zeldzaam in Nederland (ze komen bijna alleen maar voor op de waddeneilanden, niet in het binnenland). Andere namen voor deze plantsoort zijn ook wel: lepeltjesheide, grote veenbes, Amerikaanse veenbes en moerasbes. Ze hebben een voorkeur qua groeien voor heide, veen en bossen (denk aan wat zuurdere gronden). Het is een bes die rijp is tussen september en november, en vooral groeit in Noord-Amerika. Hier komen dan ook de meeste cranberry’s vandaan, die voor allerlei verschillende soorten doeleinden en producten worden gebruikt. Cranberry’s zijn erg goed voor je, dit is dan ook de reden dat ze geliefd zijn voor je gezondheid.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van dit product?

De cranberry is rood en rond wanneer hij rijp is, en heeft een frisse, zoete tot zure smaak. Wanneer een cranberry overrijp is, wordt hij echter bruin. Het zijn stevige bessen, die goed tegen een stootje kunnen en een bron zijn van vele goede stoffen.

De bessen bestaan uit verschillende vitaminen: A, B en C. Daarnaast bevatten cranberry’s riboflavine, nicotinezuur, panthogeenzuur, thianin, pyridoxine en sporen van biotine. Dit zijn stoffen die een groot voordeel hebben op de algemene gezondheid van je lichaam. Cranberry’s zijn een bron van antioxidanten en mineralen (waaronder kalium, calcium en fosfor).

cranberry pillenCranberry’s zijn in vele verschillende vormen verkrijgbaar. Hieronder staan er een paar beschreven:

  • Als gewone bessen, dus gewoon uit het vuistje. Cranberry’s kun je als snack zowel vers als gedroogd eten. Verse cranberry’s zijn doorgaans wat zuurder, terwijl gedroogde cranberry’s vaak door het drogingsproces al wat meer zoetigheid in zich hebben. Toch hebben ze nog steeds de kenmerkende friszure smaak. Je kunt verse en gedroogde cranberry’s ook in gerechten verwerken: doe ze door zuivel of een salade, of gebruik ze als garnering bij verschillende gerechten. Je hebt veel mogelijkheden!
  • Als sap, die je gewoon bij de supermarkt kunt kopen. Aan cranberrysap zitten vele gezondheidsvoordelen verbonden. Door de zuren in de vloeistof is het namelijk het ideale middel tegen urineweginfecties en blaasontstekingen. Daarnaast is het ook nog eens erg lekker, dus om zo tussendoor een glas te drinken is een goed idee!
  • Als compote, dan worden de bessen gekookt en vermaakt tot dikkere jam. Hoewel dit misschien niet het eerste is waar je aan denkt bij het woord ‘jam’, heeft cranberryjam ook voor jou vele voordelen. Het is gezond, want er zit vaak minder suiker dan bij andere compotes om de zure smaak te behouden. Daarnaast kun je het op vele manieren gebruiken: door de yoghurt, op een boterham of als garnering bij verschillende gerechten.
  • Als supplementen, bijvoorbeeld capsules. Capsules met cranberry erin hebben een goede werking tegen urineweginfecties en blaasontstekingen, en zijn makkelijk in te nemen bij je dagelijks supplementen. Op lange termijn houden ze slechte bacteriën tegen, bovendien hebben ze doorgaans geen vieze smaak. Ideaal als je nog wat extra vitaminen en mineralen nodig hebt!

Zoals je net hebt gelezen, zijn cranberry’s gezonde, veelzijdige en lekkere bessen, die voor veel verschillende doeleinden kunnen worden gebruikt. Nu je weet wat voor soort bes het is en wat de belangrijkste kenmerken zijn, kun je zelf bepalen hoe cranberry’s worden gebruikt in jouw leven!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.