Eiwitdieet

Het eiwitdieet is een eenvoudig te volgen dieet. Het eiwitdieet is een dieet dat gebaseerd word op een menu waar alle voedingsmiddelen vol met eiwitten zitten – het wordt ook wel eens een proteïnedieet genoemd. In dit dieet zullen de koolhydraten en de vetten worden vervangen door eiwitrijke voeding. Het eiwitdieet zorgt voor een snelle afname van het gewicht, zo kan er in één week tijd al ongeveer vijf kilo worden afgevallen. Het eiwitdieet valt onder het zogenoemde crashdieet omdat er in korte tijd veel word afgevallen, daarom mag het eiwitdieet ook nooit langer gevolgd worden dan één week.

EiwitdieetWaarom kiezen voor het eiwitdieet

Het lichaam heeft een lange tijd nodig om eiwitten af te breken en hierdoor zal er langer een verzadigd gevoel worden vastgehouden door het lichaam. Dit maakt het eiwitdieet ook direct dragelijk want het gevoel van honger overheerst niet in dit dieet. Het eiwitdieet draagt ook een positieve bijdrage aan het suikerspiegel in het lichaam omdat er bijna geen koolhydraten worden genuttigd zal deze aanzienlijk dalen. Doordat er geen koolhydraten worden genuttigd zal er ook geen vet of vetreserve aangemaakt worden door het lichaam. De eiwitten zorgen er ook voor dat de spiermassa in het lichaam niet wordt aangetast en doordat spieren de belangrijkste energie verbruikers zijn zal het lichaamsgewicht afnemen. Voor spieren geldt ook dat ze een positieve bijdrage leveren aan de stofwisseling van het lichaam, zo is het hoe grote de spiermassa des te sneller de stofwisseling in het lichaam. Het proces waarbij het overtollige lichaamsvet wordt verbrand om het lichaam aan de energiebehoefte te voldoen, wordt ketose genoemd.

De verschillende fases van het eiwitdieet

Het eiwitdieet bestaat uit vier fases op één volgende fases. Het dieet begint met een korte maar hele zware fase. In de eerste fase van het dieet treedt er wel veel verlies van het lichaamsgewicht op, omdat er in deze fase alleen maar eiwitrijke voedingsmiddelen genuttigd mogen worden. De tweede fase is minder heftig omdat er al meer andere voedingsmiddelen gegeten mogen worden, maar er wordt nog steeds afgevallen. De andere twee fases zullen voornamelijk in het teken staan van het veranderen van het voedingspatroon, er zullen minder eiwitten worden genuttigd, maar steeds meer gezondere voedingsstoffen. Door het overschakelen op gezonde voedingsstoffen zal het lichaam gewend raken aan de gezonde eetgewoonten en zal het dieet makkelijk vol te houden zijn.

De voor- en nadelen van het eiwitdieet

De voordelen van het eiwitdieet zijn in principe groter dan de nadelen. Omdat er tijdens het eiwitdieet veel langer een verzadigd gevoel vast gehouden wordt zal er minder snel een gevoel van honger optreden. Hierdoor zal het lichaam snel in lichaamsgewicht afnemen. Ook wordt er door de inname van eiwitrijke voeding de spiermassa niet aangetast en dit zorgt ervoor dat de spieren hun energiebehoefte moeten halen uit de vetreserves. De nadelen van het eiwitdieet zijn vooral te vinden in de duur van het dieet. Het dieet mag nooit voor een langere periode gevolgd worden, omdat dit schade kan toebrengen aan het lichaam. Bij het volgen van het eiwitdieet krijgt het lichaam namelijk te weinig voedingsvezels binnen. Het dieet is te strengste verboden voor personen onder de 18 jaar, vrouwen die zwanger of borstvoeding geven of personen met een lever of nieraandoening.

Nog meer informatie over eiwit diëten kan je op deze pagina terugvinden.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.