Crashdieet

Het crashdieet staat er bekend om dat er op zeer korte termijn veel gewicht verloren kan worden, maar voor de lange termijn is een crashdieet geen goede oplossing om gewichtsverlies te laten optreden. Doordat er heel veel minder calorieën binnen worden gekregen en de verkeerde voedingsstoffen zal het lichaam snel overgaan tot het genereren van gewichtsverlies. Het lichaam krijgt heel weinig calorieën binnen en daardoor zal het lichaam de vetreserves gebruiken om het lichaam te voorzien van energie. Een crashdieet zal op de korte termijn zorgen voor resultaat, maar op de lange termijn zal dit nooit het geval zijn.

Een crashdieet kan schade aanbrengen aan het menselijk lichaam en het dieet mag ook nooit langer worden gevolgd dan voorgesteld. Het dieet op korte termijn herhalen is ook niet aan te raden. Een crashdieet voldoet alleen wanneer er in zeer korte tijd gewichtsverlies moet optreden. Het gewicht dat van het lichaam af is na het volgen van het dieet zal er meestal net zo snel er weer bij op komen en dit zorgt voor het jojo effect. Het crashdieet is af te raden als er structureel gewichtsverlies moet optreden of wanneer het juiste streefgewicht behaald moet worden. De meest bekendste crash diëten zijn het ziekenhuisdieet en het soep dieet.

Het ziekenhuisdieet

Met het ziekenhuisdieet kan er snel een kilo of 5 gewichtsverlies worden gerealiseerd in een relatief  korte periode. Het ziekenhuisdieet bestrijkt meestal één week of zelfs korter namelijk maar 4 á 5 dagen. Het ziekenhuisdieet mag absoluut nooit langer voorgezet worden dan één week, want dit kan schadelijk zijn voor het lichaam en kan gezondheidsproblemen veroorzaken. Bij het ziekenhuisdieet zullen er zo weinig mogelijk calorieën worden geconsumeerd. Dit verklaart ook direct waarom gewichtsafname zal ontstaan, het verliezen van lichaamsgewicht zal voornamelijk bestaan uit het verliezen van vocht. Het ziekenhuisdieet is ontwikkeld en ontstaan in het ziekenhuis en het diende als hulpmiddel om patiënten klaar te maken voor de geplande operatie. Een andere bekende naam voor het ziekenhuisdieet is het 5 dagen dieet.

Soepdieet

De soep die gegeten moet worden tijdens het soepdieet bevat weinig tot geen calorieën. Dit is meteen de reden waarom er snel gewicht verlies zal optreden. Er worden met het soepdieet meer calorieën verbrandt, dan dat er binnenkomen tijdens het eten van de gemaakte soep. Het soepdieet is een ‘crashdieet’, het dieet mag absoluut niet langer dan 7 dagen worden gevolgd. Bij het soepdieet kunnen de darmen in het lichaam het laten afweten. Het is dan heel belangrijk dat er zemelen of vezelrijke producten te nuttigen.

Ingrediënten van het soepdieet:

Ingrediënten

1,5 à 2 liter water
4 à 5 bouillonblokjes
6 stevige uien
3 grote tomaten of 2 grote blikken tomaten
1 witte kool
3 groene paprika’s
1 bosje selderij
4 wortelen
1 pakje soepmix

Als smaakversterker mag er peper, knoflook of oregano worden toegevoegd aan de soep, maar gebruik nooit zout.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.