Gluten vrij dieet

Gluten komen in veel verschillende producten voor. Mensen die een glutenvrij dieet volgen moeten dan ook zeer goed opletten wat er wel en niet gegeten mag worden.  Maar wat zijn gluten precies en in welke producten zitten er gluten.

Algemene informatie

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in tarwe , rogge en andere soorten granen. Doordat de gluten in deze granen voorkomen, zitten de gluten ook in de producten die er van gemaakt worden. Denk aan brood, koekjes, taart, pasta en vele andere producten.

Mensen die allergisch zijn voor gluten, hebben last van coeliakie. Coeliakie wordt ook wel gluten intolerantie genoemd. Mensen die coeliakie hebben kunnen de gluten niet verdragen en het lichaam zal hier een reactie opgeven. Het slijmvlies van de dunne darm zal geïrriteerd worden en zelfs beschadigd raken. Bij coeliakie gaan de darmvlokken in de darmen kapot, en hierdoor kunnen zij geen voedingsstoffen meer opnemen. De darmen werken nu niet meer optimaal.

Om er voor te zorgen dat de darmen hun werk weer kunnen gaan doen, zal er glutenvrij gegeten moeten worden. Door glutenvrij te gaan eten zullen de darmen weer gaan herstellen en uiteindelijk ook weer voedingsstoffen op gaan nemen

Gluten vrij eten

Tegenwoordig zijn er in de supermarkten vele glutenvrije producten te vinden. Ook hebben de natuurwinkels hier een groot assortiment in. Zo zijn er vele producten die van nature al gluten vrij zijn. Aardappelen, rijst, vlees, vis, groene, fruit, melk en kaas bevatten van nature geen gluten. Deze producten kunnen dus gewoon gegeten worden. Ook zijn er tegenwoordig vele producten te verkrijgen waar geen gluten aan toegevoegd zijn. Wel is het erg belangrijk om de etiketten op de producten goed na te kijken.

Een glutenvrij dieet, zal het hele leven gevolgd moeten worden. Mensen die last hebben van coeliakie hebben last van de volgende klachten: misselijkheid, diarree en een opgeblazen gevoel in de buik. Nadat het gluten vrij dieet een aantal dagen gevolgd zal zijn, zullen deze klachten al gaan afnemen.

Wil je nog meer leren over afvallen met het glutenvrij dieet, klik dan zeker hier!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.