Cambridge dieet

In 1970 is het Cambridge dieet ontwikkeld aan de universiteit van Cambrigde. Voedingswetenschapper Dr. Alan Howard is destijds de bedenker geweest van het succevolle dieet. Bij het volgen van het Cambridge dieet is het de bedoeling dat normaal voedsel vervangen word door maaltijdvervangers die caloriearm zijn zoals repen, shakes en soepen. Door deze maaltijdvervangers hoeft de diëtist geen calorieën meer te tellen.

Hoe werkt het Cambridge dieet

In het dieet word het ‘normale’ voedsel vervangen door de caloriearme shakes, repen en soepen. De maaltijdvervangers die het Cambridge dieet voorschrijft bevatten weinig koolhydraten, vet en calorieën. Maar daar tegenover bevatten de maaltijdvervangers wel heel veel eiwitten en leveren ze ook vezels, mineralen en vitamines.

Het dieet volgens Dr. Alan Howard bestaat uit drie fasen. De eerste fase van het Cambridge dieet, wordt omschreven als de afvalfase. In de eerste fase vervangen de maaltijdvervangers al het normale voedsel. Er moeten drie maaltijdvervangers per dag worden genuttigd, hierdoor krijgt het lichaam dagelijks maar tussen de 500 en 800 calorieën binnen. In deze fase kan er makkelijk afgevallen worden want het lichaam krijgt maar heel weinig calorieën binnen. Naast de drie maaltijdvervangers is het heel belangrijk om ook 2,5 liter water te drinken. Het drinken van water zorgt er namelijk voor dat alle giftige afvalstoffen afgevoerd kunnen worden via de urinewegen van het lichaam.

In de tweede fase van het dieet word er een goede combinatie gezocht tussen de maaltijdvervangers en normaal voedsel. De maaltijdvervangers spelen een minder belangrijke rol in deze fase, want normaal voedsel mag nu ook weer gegeten worden. Hierbij moet er wel streng opgelet worden, dat de koolhydraten hoeveelheid langzaam wordt opgebouwd.

De laatste fase van het Cambridge dieet wordt ook wel de beheersfase genoemd. In deze laatste fase wordt er met een uitgebalanceerd en gezond voedingspatroon ervoor gezorgd dat het lichaam op gewicht blijft.

De Voordelen van het Cambridge dieet

Het Cambridge dieet heeft een aantal voordelen ten opzichte van andere diëten. Zo is het niet nodig om calorieën te tellen en er kan relatief snel gestart worden met afvallen van overtollig gewicht. Het Cambridge dieet is daarnaast een heel simpel en duidelijk dieet, die door iedereen te volgen is. Dr. Alan Howard geeft in het dieet duidelijkheid in wat er gegeten mag worden in de verschillende fasen. Door de beheersfase kan het gewichtsverlies worden behouden, omdat er een verandering optreedt in het eetpatroon. Een ander voordeel van het Cambridge dieet is dat er niet apart gekookt  hoeft te worden, want de maaltijdvervangers zijn gewoon toe te passen tijdens het ontbijt, lunch en diner.

De Nadelen van het Cambridge dieet

Naast de voordelen heeft het Cambrigde dieet ook een aantal nadelen. Het grootste nadeel is dat er niet gezamenlijk gegeten kan worden. Ook is het Cambridge dieet een heel streng dieet, waardoor de diëtist zich in de eerste twee fasen slap en futloos kan voelen.

Wil u nog meer leren over het Cambridge-dieet? Op deze pagina hebben we nog meer informatie voor je.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.