Dukan dieet: meer informatie

Het Dukan dieet is van oorsprong een dieet uit Frankrijk, maar dit dieet is ondertussen ook erg populair in Nederland. De bedoeling van dit dieet is, door middel van veel eiwitten te nuttigen af te vallen. Maar hoe werkt het Dukan dieet dan precies.

Algemene informatie

Het Dukan dieet is ontwikkeld door Dr. Pierre Dukan. Dr. Dukan is een Franse voedingsdeskundige die vanaf 1973 al onderzoek heeft gedaan  naar gezonde voeding. Door middel van al deze onderzoeken is het Dukan dieet tot stand gekomen. Het Dukan dieet is in 2000 op de markt gekomen. De bedoeling bij het Dukan dieet, is om veel eiwitten te nuttigen en weinig koolhydraten.  Koolhydraten zorgen ervoor dat het lichaam energie krijgt. Als het lichaam weinig tot geen koolhydraten binnen krijgt, zal het op een andere manier aan energie moeten komen. Hiervoor gaat het lichaam zijn eigen vetreserves gebruiken. De vetreserves worden aangebroken en het lichaam zal gewicht gaan verliezen. Doordat het lichaam veel eiwitten binnen krijgt, zullen de spieren niet worden afgebroken.

Hoe werkt het Dukan dieet

Het Dukan dieet bestaat uit vier verschillende fasen.  Deze verschillende fasen moeten ook allemaal doorlopen worden om het gewichtsverlies blijvend te houden. Deze fasen zorgen er namelijk voor dat het dieet uiteindelijk een levenswijze gaat worden.

De eerste fase van het Dukan dieet wordt omschreven als de aanvalsfase. In deze fase zal de aanval ingezet worden en zal er ook het meeste gewicht worden verloren. In deze fase mag er mager vlees, eieren, vis, kip en melkproducten worden gegeten. Ook moet er voldoende water worden gedronken om de afvalstoffen uit het lichaam te krijgen.

De tweede fase van het Dukan dieet wordt de doorloopfase genoemd. In deze fase zal het lichaam nog steeds gewicht verliezen, alleen zal dat wel in een mindere mate zijn. Het is in deze fase de bedoeling dat het lichaam steeds meer gaat wennen aan de nieuwe levensstijl. In deze fase zullen er een aantal producten toe worden gevoegd, die vanaf nu ook genuttigd mogen worden. Zo mogen er nu ook groenten worden gegeten. Alleen moet er wel worden opgepast met groenten die veel zetmeel bevatten. Ook moet er nog steeds vel water worden gedronken.

De volgende fase in dit dieet is de stabilisatiefase. Zodra deze fase begint is het streefgewicht bereikt. Dit gewicht zal nu ook vast gehouden moeten worden. Het lichaam mag nu over gaan op een normaal eetpatroon. Wel moet hier voorzichtig en gezond mee om worden gegaan. Het lichaam is hier natuurlijk niet zo aan gewend. Daarom duurt deze fase 10 dagen per afgevallen kilo.

De laatste fase wordt de voortgangsfase genoemd. Het behaalde resultaat moet nu blijvend zijn. Dr. Pierre Dukan heeft dan ook aangeraden om vanaf nu, elke week één dag in te lassen waarop er alleen maar eiwitten mogen genuttigd.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.